lørdag den 14. april 2012

Sortfigursvaser



Dette er Francois-vasen fra ca. 570-560 f.v.t.

Dette er en af de første vaser indenfor sortfirgursvaserne - sortfigursvaserne var mere naturalistiske og muligheder for at gøre historierne mere levende, sprang frem. Man begyndte at ridse i den sorte maling, så kropslig kontakt blev mulig, ligesom overlapningen ikke forblev umulig. Det gav mere liv i vaserne fremover, i forhold til de gamle  vaser hvorpå der kun blev arbejdet med silhouetter. Denne sortfigursteknik gjorde meget muligt, som at ridse muskler i figurene. 
Denne vase, som er en kratér, fortæller en masse historier samtidig.


Dette er Exechias' amphora af Ajas og Achilleus fra omkring 540-530 f.v.t.
Vasen er malet af Exekias, nok regnet som den største indenfor sortfigursteknikken. Her har han udsmykket en en amphora med Ajas og Achilleus, der spiller et brætspil. Det er meget detaljeret, med meget tæt ridsning og flot brodering. Måden de to helte sidder på, er med til at bevare harmonien, samt amphoraens flotte kurver. Deres kroppe følger amphoraens kurver, det samme gør deres spyd, der lever op til mundningen af vasen. 




Denne amphora, ligesom den ovenstående, forestiller Ajas og Achilleus. Den stammer fra omkring 530-520 f.v.t. Der er uden tvivl hentet inspiration fra Exekias' amphora. Kunstneren, der har lavet denne vase, har holdt fast i motivet, ja, faktisk nærmest enhver detalje; selv motiverne på hankende og på foden. Dog er teknikken på kapperne ikke så veludført som på Exekias'. Derudover er der heller ikke samme harmoni, da spydene kun følger kurverne til venstre. Denne virker på ingen måde ligeså sammenhængende som Exekias' amphora.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar